Ratamestarin lausunto

Pyöräsuunnistuksen SM-viesti Hyvinkäällä 9.8.2020

Ratamestarin terveiset

Vaikka tauti riehuu maailmalla ja vielä vähän kotimaassakin, pyöräsuunnistuskilpailuja se ei onneksemme ole petiin kaatanut. Tarjolla on ollut mm. Espoon kalliota, Kaupin ulkoilutietä ja Jämin kangasta – eli kaikkea lajin monipuolisessa kirjossa. Pyöräsuunnistuksen SM-viesti Hyvinkään Sonninmäessä lisää tähän kokonaisuuteen vielä oman mausteensa, sillä vastaavaa polkuviidakkoa en ainakaan itse ole yli 20-vuotisen pyöräsuunnistustaipaleeni aikana kotimaassa kokenut.

Kartta on Arvo Paulinin takuuvarmaa laatutyötä ja maasto 90-prosenttisesti hyvin tai erinomaisesti ajettavaa. Paljon spekuloitua urakuvausta kauttaaltaan hyvä ajettavuus ei suinkaan helpota ja osa nopeista, mutta huonommin havaittavista urista on kartan luettavuuden parantamiseksi kuvattu pistepoluilla.

Radoista jokaisella kilpailijalla on ja saa olla lopulta oma mielipiteensä – aivan jokaisesta viestin osuudesta suhteellisen pienellä alueella kun ei ihan täydellistä saa aikaiseksi. Kohtaamisia kapeilla urilla ei voi täysin välttää ja osa urista saattaa jo viimeisellä lenkillä tuntua tutulta. Se on kuitenkin varmaa, että suunnistuksellista haastetta riittää jokaiselle, sillä täydessä vauhdissa tuttukin ura polkuviidakossa johtaa ajatuksen hetkeksi herpaantuessa lopulta kuutamoajelulle ja ennen iltaa kartalle pääsee vasta etsimällä vesitornin paikkaa.

Lopuksi vielä valitettava hyvin tutuksi tullut tosiasia, että kilpailijoiden lisäksi maastossa liikkuu paljon kaikenlaista marjanpoimijaa ja koiranulkoiluttajaa. Varsinkin vauhdikkailla ulkoiluteillä on syytä olla tarkkana. Otetaan näennäisesti menetetyt sekunnit kiinni virheettömällä suorituksella ja nautitaan itsensä haastamisesta.

Comments are closed.