Ratamestarien terveiset

Ratamestarien terveiset

Uudenmaan Kompassi-cupin kauden kolmas tapahtuma pidetään maanantaina 13.6. Hyvinkäällä Urheilupuiston ja Parantolanpuiston alueella. Alue on nimensä mukaisesti pitkälti puistoa eli vauhdikasta ja selkeää maastoa. Puiston lisäksi radat pyörivät julkisten rakennusten ympäristössä.

Kompassi-tapahtumat on tarkoitettu matalan kynnyksen tapahtumiksi, hyväksi ensimmäiseksi askeleeksi harjoituksista kilpailuihin. Radat on suunniteltu pitäen tämä tarkoitus mielessä. Tavoitteena on ollut tehdä turvalliset, helpot ja selkeät radat, jotka sopivat kokemattomillekin osallistujille ja innostavat suunnistajia. Kokeneemmille tarjotaan etenkin reitinvalintapähkinöitä, ja GPS-seuranta tuo lisämaustetta osalle osallistujista, mutta radat on siitä huolimatta suunniteltu ennen kaikkea aloittelijoiden näkökulmasta.

Radoilla on perinteistä enemmän rasteja. Tavoitteena on ollut tarjota osallistujille paljon onnistumisen elämyksiä ja löytämisen riemua: mikäpä on mukavampaa kuin rastien löytäminen!

Maastossa onkin paljon rasteja ja osa rasteista on lähekkäin, joten koodit on aina syytä tarkistaa. Ethän myöskään vahingossa jätä omaa rastia väliin! Ylimääräisten rastien leimaaminen ei haittaa, kunhan kaikki oikeat rastit on leimattu oikeassa järjestyksessä. RR-viitoitukselle näkyy todennäköisesti paljon muitakin kuin rastireitin rasteja, mutta viitoituksen varrella ei ole muita kuin RR-rasteja.

Koska tapahtuma on Hyvinkään ytimessä, alueella on muitakin liikkujia, ja toivomme suunnistajien kiinnittävän kartan ja rastien lisäksi huomiota myös muihin ulkoilijoihin. Nurmialueiden säästämiseksi nastareiden käyttäminen on tällä kertaa kielletty.

Maastossa on jonkin verran kiellettyjä kohteita, lähinnä läpipääsemätöntä kasvillisuutta ja ylipääsemättömiä aitoja. Kielletyt ja sallitut kohteet onkin syytä kerrata etukäteen. Osa kielletyistä kohteista on varmuuden vuoksi rajattu maastoon nauhalla, jotta kukaan ei kulkisi läpi.

Kaikilla radoilla kuljetaan teiden yli. Suurimmat tiet saa ylittää vain karttaan merkityistä ylityspaikoista. Muualta tiet on merkitty kielletyn alueen symbolilla. Kielletty alue ei ulotu teiden vieressä kulkeviin kevyenliikenteenväyliin, eli niitä pitkin saa kulkea. Ylityspaikkojen, kiellettyjen alueiden ja rastiväliviivojen tai RR-nauhan yhdistelmä saattaa ensi silmäyksellä vaikuttaa sekavalta, joten kannattaa tutustua kiellettyihin alueisiin jo lähtöalueella esillä olevista kartoista. Kielletyillä alueilla on valvontaa ja toivomme kaikilta tarkkuutta, jotta ketään ei jouduttaisi hylkäämään huolimattomuuden takia.

Ylityspaikat on merkitty maastoon neljällä kartiolla, joiden välistä suunnistajan täytyy kulkea. Ylityspaikoilla ja muuallakin kilpailualueella on liikenteenohjausta. Mahdolliset kohtaamispaikat autojen kanssa on pyritty minimoimaan, mutta tässä maastossa ne on mahdoton täysin välttää, joten toivomme osallistujilta valvonnasta huolimatta tarkkaavaisuutta. Suurin osa radoista sijoittuu kuitenkin puistoalueelle, jossa ei ole liikennettä.

Yksi rasteista on suihkulähde, jossa ei ainakaan tapahtumaa edeltävällä viikolla ollut vielä vettä. Kartalle suihkulähde on merkitty ylipääsemättömäksi vesialueeksi ja rastimääritteissä merkintänä on paremman puutteessa vesisäiliö.

Kartta on päivitetty tätä tapahtumaa varten, eli sen pitäisi olla hyvin ajan tasalla. On kuitenkin syytä mainita, että osa pensaista on saksittu syksyllä mataliksi, eli ne saattavat olla pienempiä kuin kartalta saattaisi olettaa.

Muistutamme myös, että kilpasarjoihin osallistuvat saavat osallistua myös ForFun-sarjoihin, mutta muihin kuin emit-esterataan vasta kilpailusuorituksensa jälkeen.

Radat ovat suunnitelleet kokeneemman ratamestarin ohjauksessa HyRan 15–17-vuotiaat nuoret, jotka olivat ensi kertaa asialla. Otamme mielellämme vastaan palautetta radoista!

Tervetuloa Hyvinkäälle ja pidä hauskaa!

Eemeli Friman, Kerttu Haapamäki, Leevi Kantelinen, Piia Romppainen, Hetta Saarinen
ratamestarit

Marko Pietari (marko.pietari at gmail.com)
ratamestariryhmän ohjaaja

Yhteiskuvassa Eemeli, Leevi, Hetta, Kerttu ja Piia

Comments are closed.