Kilpailuohjeet

Kilpailuohjeet

Uudenmaan Kompassi-cup, 3. osakilpailu

Hyvinkää 13.6.2022

(Kilpailuohjeet PDF-versiona)

Kilpailussa noudatetaan SSL:n kilpailusääntöjä ja järjestäjän ohjeita.

Tämä Kompassi-cup on lähikilpailu. Lähikilpailussa noudatetaan SSL:n Lähikilpailun sääntöjä sekä Suunnistuksen lajisääntöjä niiltä osin kuin näissä säännöissä määrätään sekä järjestäjän ohjeita. Kilpasarjoihin (Kulta-, Hopea- ja Pronssikompassi-sarjoihin) osallistuminen edellyttää, että suunnistajalla on kilpailulisenssi. ForFun-sarjoihin voi osallistua ilman voimassa olevaa lisenssiä.

Kilpailuohjeisiin voi tulla muutoksia. Lopulliset kilpailuohjeet julkaistaan kilpailupäivänä tapahtumasivuilla.

ORGANISAATIO

Kilpailunjohtaja: Teemu Kantelinen
Valvoja: Kai Hilo, EsSu
Ratamestari: Hyvinkään Rastin nuoret, ratamestariryhmän ohjaaja Marko Pietari
ForFun-sarjat: Hyvinkään Rastin nuoret, ratamestariryhmän ohjaaja Marko Pietari
Lähtö: Petri Ahola
Maali / Tulospalvelu: Olli Moisander
Tiedotus: Teemu Kantelinen, teemu.kantelinen@gmail.com, 0445732353
Tuomarineuvosto: Tuomarineuvostoon kuuluu puheenjohtaja, joka toimii myös kilpailunvalvojana.

TAPAHTUMAPAIKKA

Tapahtumakeskuksen osoite: Urheilukatu 19, Hyvinkää.

MAASTO

Alue koostuu vauhdikkaasta puistoalueesta sekä julkisten rakennusten pihapiiristä. Maasto soveltuu erinomaisesti lapsille. Alueella on kiellettyjä kohteita (esimerkiksi ylipääsemättömät aidat sekä läpipääsemätön kasvillisuus), erikseen kielletyiksi merkittyjä alueita sekä teitä, jotka saa ylittää ainoastaan kartalle merkityistä ylityspaikoista. On suotavaa kerrata sprinttisuunnistuksen kielletyt kohteet etukäteen. Maasto on suurelta osalta nurmikkoa, ja sen suojelemiseksi nastareiden ja piikkareiden käyttäminen on kielletty.

KARTTA

Sprinttisuunnistuskartta 1:3000, päivitetty 2022. Kartta on A4-kokoa ja muovisuojuksessa.

SARJAT JA MATKAT

 • Kultakompassi H14 2,1 km, 14 rastia
 • Kultakompassi D14 1,8 km, 12 rastia
 • Hopeakompassi H12 suora 1,5 km, 10 rastia
 • Hopeakompassi D12 suora 1,5 km, 10 rastia
 • Hopeakompassi H12TR 1,4 km, 10 rastia
 • Hopeakompassi D12TR 1,4 km, 10 rastia
 • Pronssikompassi (10-v.) H10 suora 1,1 km, 9 rastia
 • Pronssikompassi (10-v.) D10 suora 1,1 km, 9 rastia
 • Pronssikompassi (10-v.) H10RR 1,8/1,3 km, 9 rastia (RR1, RR2, RR3…)
 • Pronssikompassi (10-v.) D10RR 1,8/1,3 km, 9 rastia (RR1, RR2, RR3…)
 • Pronssikompassi (8-v.) D8RR 1,8/1,3 km, 9 rastia (RR1, RR2, RR3…)
 • Pronssikompassi (8-v.) H8RR 1,8/1,3 km, 9 rastia (RR1, RR2, RR3…)

Pituudet on ilmoitettu lyhyintä mahdollista reittiä pitkin. RR-ratojen pituudet on ilmoitettu sekä RR-viitoitusta että optimaalista reittiä pitkin.

FORFUN-AKTIVITEETIT

ForFun-sarjat tarjoavat mahdollisuuden suunnistaa yhdessä saattajan tai kaverin kanssa sekä seikkailullisia ja toiminnallisia vaihtoehtoja kilpasarjojen rinnalle. ForFun -sarjoihin voi ilmoittautua paikan päällä ja niihin ei vaadita lisenssiä. Osallistua voi yksin tai porukassa suunnistaen.

Saattaja-/kaverisarja: Voit suunnistaa minkä tahansa kilparadan omaan tahtiin. Saattajasarjan osallistujat saavat lähteä radalle haluamaansa aikaan välillä 17.00–19.15. Lähdössä toimitsijat päästävät saattajasarjalaisia matkaan kilpasarjalaisten välissä. Kilpasarjoihin osallistuvat saavat osallistua saattajasarjoihin oman kilpailusuorituksensa jälkeen. Sarjoihin voi ilmoittautua myös paikan päällä infossa hintaan 5 €/hlö tai 10 €/yhdessä kulkeva ryhmä. Ennakkoon saattajasarjoihin ilmoittautuneet voivat siirtyä suoraan lähtöön. Saattajasarjasta ei julkaista aikoja tai tuloksia. Jos tuloksen haluaa, sen voi käydä tulostamassa emit-esteradan tulostimesta.

Emit-esterata: Pinkaise mahdollisimman nopeasti rastilta toiselle lyhyellä leimausradalla, joka sijaitsee tapahtumakeskuksen alueella. Rastien välillä saattaa olla esteitä. Rataa saa juosta niin monta kertaa kuin jaksaa. Ei maksua.

Muumibongaus: Karttaan on merkitty alue, jonne on kätketty muumihahmojen kuvia. Yritä löytää mahdollisimman monta! Kartan saa infosta. Muumeja löydettyäsi tule kertomaan infoon, missä hahmot piileskelivät, niin saatat saada palkinnon! Ei maksua. Radalle saa lähteä klo 17.00–19.15. Kilpasarjoihin osallistuvat saavat suunnistaa muumibongauksen oman kilpailusuorituksensa jälkeen.

KIELLETYT ALUEET

Sprinttisuunnistuksen kielletyt kohteet on syytä kerrata etukäteen. Alueella on etenkin ylipääsemättömiä aitoja sekä läpipääsemätöntä kasvillisuutta. Osa kielletyistä kohteista on merkitty maastoon nauhalla. Lisäksi on teitä, jotka saa ylittää vain tietyistä ylityspaikoista. Kiellettyjä kohteita kuvataan tarkemmin ratamestarien terveisissä.

GPS-SEURANTA

Sarjoissa D14, H14, D12 ja H12 on GPS-seuranta. Järjestäjien valitsemat osallistujat näistä sarjoista saavat siis GPS-laitteen mukaan suorituksensa ajaksi. Lista seurattavista osallistujista julkaistaan järjestäjien nettisivuilla viimeistään kaksi päivää ennen kilpailua. Laitteen kantamiseen voi käyttää omaa tai järjestäjiltä lainattavaa GPS-liiviä. Laitteet ja liivit voi noutaa lähdöstä ennen kilpailijan kutsumista nimellä lähtöalueelle. Ne luovutetaan maalissa toimitsijoille. Tarkemmat ohjeet ja lista seurattavista suunnistajista julkaistaan tapahtumasivuilla ennen tapahtumapäivää.

RASTIT, LEIMAUSJÄRJESTELMÄ JA EMIT-KORTIT

Rasteilla on rastipukeissa oranssivalkoiset rastiliput. Pukissa on myös Emit-leimasin, johon suunnistaja asettaa Emit-korttinsa. Rastireitin rastilipuissa on koodit RR1, RR2, RR3 jne. Muiden sarjojen rasteilla rastileimasimiin on merkitty karttaan painettujen rastimääritteiden mukainen rastin numerotunnus (koodi).

Kaikilla sarjoilla on yhteinen viimeinen rasti. Rastilla on kaksi rastilippua, normaali ja RR-tunnuksella merkattu. Rastilla on rastipukkeihin kiinnitettyinä sekä rastireitin leimasin (RR9) että muiden ratojen leimasin (koodi 60). Rastilla voi leimata kummalla tahansa leimasimella.

Mallirasti on nähtävillä tapahtumakeskuksessa emit-esteradalla. Kilpailussa käytetään elektronista Emit-leimausjärjestelmää. Tarvittaessa infosta voi lainata Emit-kortin tai ilmoittaa, jos käytössä on muu kuin ilmoittautuessa ilmoitettu Emit-kortti (2 €/kortti tai muutos). Lainatut -kortit on palautettava infoon. Palauttamatta jätetystä kortista peritään 70 €:n maksu.

Kilpailija on itse vastuussa Emit-korttinsa toimivuudesta ja siitä, että käyttää ilmoittautuessa mainittua kilpailukorttia. Kilpailun järjestäjä ei tarkista kilpailijan kilpailukortin oikeellisuutta ennen lähtöä.

KILPAILUNUMEROT, EMIT-TARKISTUSLIPUKKEET JA RASTINMÄÄRITTEET

Kilpailunumeroa ei käytetä. Tarkistuslipukkeita ei käytetä. Rastimääritteet on painettu karttaan. Määritteitä on myös jaossa lähtöalueella.

LÄHDÖT

Kilpasarjoissa väliaikalähdöt klo 17.00 alkaen. Lähtöluettelo on arvottu seuraryhmissä ja julkaistaan tapahtumasivuilla.

Saattajasarjoissa vapaat lähtöajat klo 17.00–19.15. Toimitsija antaa lähtöluvan kilpasarjalaisten välissä. Muiden ForFun-sarjojen lähtö sijaitsee tapahtumakeskuksessa ja on auki klo 17.00–19.15.

Lähtöön on matkaa tapahtumakeskuksesta noin 700 m. Reitti lähtöpaikalle on viitoitettu.

LÄHDÖN TOIMINTA JA KILPAILUN KULKU

 • Viisi (5) minuuttia ennen lähtöhetkeä
  kilpailija kutsutaan nimellä lähtöalueelle, jossa voi tutustua kilpailukarttaan. Kartat ovat vaakatasossa ja valmiiksi suunnattuna. RR- ja TR-sarjoissa rata on näkyvissä. Muilla sarjoilla karttaan on merkitty K-piste eli lähtökolmio.
 • Neljä (4) minuuttia
  Odotus
 • Kolme (3) minuuttia
  Odotus
 • Kaksi (2) minuuttia
  RR-sarjalaiset saavat kartan ja opastuksen. H/D10- sekä TR-sarjalaiset saavat kartan, jossa on rata. Muilla sarjoilla on nähtävillä kartta, johon on merkitty K-piste.
 • Yksi (1) minuutti
  RR-, TR- ja H/D10 -sarjalaiset tutustuvat itsenäisesti omaan rataansa. H/D12 ja H/D14-sarjojen suunnistajat saavat kartan ja voivat tutustua rataansa.
 • Lähtöhetki

Kilpailijat lähtevät matkaan Emit-kortin nollauksesta. Lähtötoimitsija antaa luvan, kun Emit-kortin voi asettaa leimasimeen. Leimauksessa tulee odottaa viisi välkähdystä ennen kuin voi lähteä matkaan. Lähtöpaikka on sama kuin lähtökolmio kartalla. K-piste on merkitty K-tunnuksella ja rastilipulla maastoon.

RR-SARJOJEN LISÄOHJE

Rastireitin (RR) viitoituksena ja tukireitin (TR) tukena on maastossa kulkeva yhtenäinen valkoinen muovinauha. RR-rastit ovat viitoituksen varrella. RR-radan rasteilla ovat tunnukset RR1, RR2, RR3… sekä rastilipuissa että leimasimissa. Kilpailija saa väärästä tai puuttuvasta leimauksesta 10 min lisäajan kutakin virhettä kohden. RR-sarjalaiset leimaavat maalissa kuten kaikki muutkin; maalissa ei ole RR-tunnusta. Mallirasti on lähtöpaikalla.

MAALI

Maali sijaitsee tapahtumakeskuksessa. Kilpailussa on käytössä maalileimaus. Maali suljetaan viimeisen kilpailijan saavuttua maaliin tai viimeistään klo 20.00. Karttoja ei kerätä pois maalissa – muista reilu peli!

KESKEYTTÄNEET

Keskeyttänyt suunnistaja tulee maaliin, leimaa maalilinjalla ja ilmoittaa keskeyttämisestään Emit-kortin tarkastuksessa.

WC, PESEYTYMINEN JA JUOMAVESI

WC:t tapahtumakeskuksessa. Tapahtumakeskuksessa ei ole peseytymismahdollisuutta tai vesipistettä.

PALKINNOT

Kaikki saavat osallistumispalkinnon, jonka voi noutaa suorituksen jälkeen infosta.

ENSIAPU

Sijaitsee tapahtumakeskuksessa.

PAIKOITUS

Paikoitus omatoimisesti kauppakeskus Willassa (os. Torikatu 7, Hyvinkää) tai Hyvinkään kaupungintalon (os. Kankurinkatu 4–6, Hyvinkää) parkkipaikalla, josta matkaa tapahtumakeskukseen enintään 1300 m. Reittiä pysäköinnistä tapahtumakeskukseen ei ole viitoitettu. Reitistä julkaistaan kartta järjestäjien verkkosivuilla ennen tapahtumapäivää. Tapahtumakeskukseen on kuljettava ilmoitettua reittiä pitkin, kilpailualueen läpi kulkeminen on kielletty.

KORONAOHJEET

Älä tule sairaana tapahtumapaikalle. Vältä turhia kokoontumisia ja lähikontakteja. Pyri käymään WC:ssä ennen tapahtumapaikalle tuloa. Maalissa käsien desinfiointi.

KAHVIO

Tapahtumakeskuksessa on pieni kahvio, josta saa mm. kahvia, virvokkeita ja pientä purtavaa. Maksu käteisellä tai MobilePaylla (88233).

CUP-PISTEET

Alueelliset Kompassi-tapahtumat ovat matalan kynnykset kilpailutapahtumia. Keskeisintä on, että lapset pääsevät suunnistamaan mielekkäitä ratoja omaan osaamisen nähden. Menestyminen tai sijoitukset eivät ole alkuvaiheen tärkein tavoite, vaan olennaista on lapsen kilpailemisessa ilo, omaehtoisuus ja aikuisen tuki.

Kompassi-cupissa pisteytyksen ei siis tulisi nousta turhan suureen osaan aikuisten puheissa, vaan keskiössä on Kompassi-cupin osallistumiseen innostava ja sitouttava tavoite. Toivommekin vanhemmilta rentoa ja iloista suhtautumista lasten kilpailemiseen

Uudenmaan alueella keväästä syksyyn käytäviä cup-osakilpailuja on 5 kpl, ja loppupisteet lasketaan neljän parhaan kilpailun osalta. Kolme parasta palkitaan Kompassi-mitalein.

Kilpasarjoja on 12, mutta cup-pisteet lasketaan 8 sarjassa, koska suorien ja viitoitettujen ratojen pisteet yhdistetään. Hopeakompassi-ikäisissä 12- ja 12TR-sarjojen pisteet yhdistetään siten, että jokaisessa cup-osakilpailussa suoran radan maksimipisteet ovat 10 ja TR-radan maksimipisteet 5. Pronssikompassi-ikäisissä 10- ja 10RR-sarjojen pisteet yhdistetään siten, että jokaisessa cup-osakilpailussa suoran radan maksimipisteet ovat 10 ja RR-radan maksimipisteet 8. Kaikki osallistujat saavat aina vähintään yhden pisteen, oli suoritus hyväksytty tai hylätty. 

 • Kultakompassi-cup: H14, D14
 • Hopeakompassi-cup: H12&H12TR, D12&D12TR
 • Pronssikompassi-cup 10-v: H10&H10RR, D10&D10RR
 • Pronssikompassi-cup 8-v: H8RR, D8RR

Tämä malli mahdollistaa, että suunnistaja kerää saman cup-sarjan pisteitä, vaikka vaihtaisi kilpailusarjaa kauden aikana viitoitetulta radalta suoralle radalle tai vaihtelisi kilpailusarjaa osakilpailukohtaisesti (esim. kilpailun luonteen tai maaston vaativuuden mukaan).

Katso tarkemmin: Kompassi-cupin pisteytys 2022 (B-malli)
Pisteytys julkaistaan: O-Skills.fi – Kilpailusarjat, O-Skills.fi – Kompassicup 2022 – B-malli
Lisätietoa: Alueelliset Kompassi-tapahtumat | (suunnistusliitto.fi)

Tervetuloa!

Hyvinkään Rasti

Comments are closed.