Lapset ja nuoret

Hyvinkään Rastin nuorisotoiminta

Hyvinkään Rasti on suunnistuksen lasten ja nuorten tähtiseura. Tähtimerkki on tunnustus seuran laadukkaasta nuorisotyöstä. Nuorison tähtiseurat ovat nuorisourheilun laatuseuroja, joiden toiminta on kasvatuksellista ja monipuolista, ohjaajat koulutettuja ja joissa pidetään huolta jokaisesta lapsesta ja nuoresta.

HyRa järjestää aktiivista ja ympärivuotista toimintaa suunnistuksesta kiinnostuneille lapsille ja nuorille kullekin oman taitotason mukaisessa ryhmässä. Vasta-alkajat oppivat liikkumaan maastossa turvallisesti kartan avulla ja kokeneemmat nuoret kehittävät suunnistustaitojaan vaativampien harjoitusten parissa. Kesäkaudella kehitämme kuntoa ja suunnistustaitoa Hyvinkään ja lähiseudun maastoissa, talvikaudella harjoittelemme monipuolisesti erilaisissa sisä- ja ulkoharjoituksissa. Lisäksi tarjoamme kilpailumatkoja ja leirejä. Korona-ajan aiheuttamissa poikkeusoloissa on järjestetty omatoimiharjoituksia, mikäli varsinaisia harjoituksia ei ole voinut pitää.

Lue lisää ryhmien sivuilta:

Nuorisotoiminnan periaatteita

Ohjeita osallistujille

Harjoitukset

HyRan järjestää kesäisin pääsääntöisesti kaksi suunnistusharjoitusta viikossa. Maanantainen harjoitus on suunnattu nuoremmille ja keskiviikkoinen vanhemmille lapsille ja nuorille. Sen lisäksi kesällä järjestetään torstaisin iltarasteja, jotka ovat kaikille avoimia kuntosuunnistustapahtumia. Iltarastit soveltuvat usein omatoimiseksi suunnistusharjoitukseksi, joskin osa maastoista on nuorimmille liian vaativia. Tarkempi ohjelma kerrotaan ryhmäkohtaisesti.

Talvella järjestetään olosuhteista riippuen ulko- sekä saliharjoituksia. Tammikuusta alkaen seuran järjestämät Talvirastit tarjoavat omatoimisen suunnistusmahdollisuuden kaupunkialueella.

Ryhmäläisten on aina ilmoittauduttava maalissa ennen lähtöä kotiin. Tämä koskee kaikkia suunnistusharjoituksia ja on välttämätöntä, jotta tiedämme, ettei kukaan ole eksynyt metsään.

Jokainen osallistuu seuran tapahtumiin omalla vastuulla ja vastaa itse toiminnastaan ikänsä edellyttämällä tasolla. HyRa vastaa, että seuran ohjatuissa harjoituksissa on asiaankuuluva ohjaus ja valvonta.

Ohjaajat

HyRassa ryhmien vastuuvetäjien apuna toimii iso joukko muita ohjaajia ja valmentajia, mutta koulutetuilla vastuuvetäjillä on vastuu ryhmän toiminnasta. Apuohjaajina toimii muun muassa lasten vanhempia ja seuran aktiivisuunnistajia, veteraaneja sekä nuoria. Koko nuorisotoiminnan päävastuullisena on Teemu Kantelinen.

Varusteet

Suunnistus on varusteiden puolesta edullinen laji harrastaa. Päälle tarvitaan säänmukainen ulkoiluvaatetus, eli vaateostoksille ei välttämättä tarvitse lähteä. Jalkineiden on kuitenkin hyvä olla pohjiltaan pitävät, joten suunnistuskenkien hankkimista kannattaa harkita, vaikka esimerkiksi maastojuoksukengät voivat myös ajaa asian. Myös juomapullo on hyvä ottaa mukaan harjoituksiin.

Kompasseja ja ajanottoon käytettäviä emit-kortteja saa tarvittaessa lainaan. Kilpailevien lasten ja nuorten voi kuitenkin olla syytä ostaa oma kompassi ja emit-kortti esimerkiksi Suunnistajan Kaupasta. Harjoituksissa tarvitaan myös karttamuovia suojaamaan karttaa. Muoveja jaetaan osallistujille, ja oma muovi kannattaa ottaa aina mukaan harjoituksiin. Kilpailuissa kartat on muovitettu valmiiksi.

Tiedotus

Tiedotukseen käytetään ryhmästä riippuen Nimenhuutoa, WhatsAppia ja/tai sähköposteja. Seuran yleisistä asioista viestitään ennen kaikkea sähköpostitse lähetettävissä kuukausitiedotteissa, joissa on usein myös lapsia ja nuoria koskevaa tietoa. Sen lisäksi HyRan nettisivuja kannattaa seurata. HyRalla on käytössä myös erilaisia sosiaalisen median palveluita, mutta niitä ei käytetä varsinaisesti tiedottamiseen.

Hyvinkään Rastin tapahtumissa (harjoitukset, leirit, kilpailut yms.) otetaan valokuvia. Hyvinkään Rasti pidättää itsellään oikeuden käyttää kuvia seuran uutisoinnissa, tiedottamisessa (muun muassa internet ja sanomalehdet) ja markkinoinnissa.

Tervetuloa mukaan Hyvinkään Rastin nuorisotoimintaan!

Arkisto

Aiempien kausien materiaalit ovat arkistossa.

Comments are closed.