Tapahtumaohje

Alustava tapahtumaohje

Suunnistavan Uudenmaan lasten ja nuorten Kompassi-cupin 1. osakilpailu Hyvinkäällä 13.5.2024

(Tapahtumaohje myös PDF-versiona)

Nämä ovat alustavat tapahtumaohjeet. Lopulliset ohjeet ovat nähtävänä kilpailupaikalla.

1. Toimihenkilöt

 • Tapahtuman johtaja: Leevi Kantelinen
 • Tuomarineuvosto ja valvoja: Kari-Pekka Seppänen, EsSu
 • Ratamestari: Mona Kantelinen
 • Lähtö: Mika Similä
 • Tulospalvelu: Janne Salomäki
 • Tiedotus: Teemu Kantelinen

2. Tuomarineuvosto ja valvoja

Tuomarineuvostoon kuuluu puheenjohtaja, joka toimii myös kilpailunvalvojana. Tuomarineuvoston pj ja valvoja on Kari-Pekka Seppänen, EsSu.

3. Tapahtumaohjeet ja -säännöt

Ohjeisiin voi tulla muutoksia, ja lopulliset tapahtumaohjeet julkaistaan tapahtumapäivänä tapahtumakeskuksen infotaululla.

Tämä Kompassitapahtuma on lähikilpailu. Lähikilpailussa noudatetaan SSL:n lähikilpailun sääntöjä sekä Suunnistuksen lajisääntöjä niiltä osin kuin näissä säännöissä määrätään sekä järjestäjän ohjeita. Tapahtuman Kulta-, hopea- ja pronssikompassisarjoihin osallistuminen edellyttää, että suunnistajalla on kilpailulisenssi. ForFun-sarjoihin voi osallistua ilman voimassa olevaa lisenssiä.

4. Parkkeeraus

Kilpailukeskus sijaitsee osoitteessa Lentokentäntie 5, Hyvinkää. Pysäköinti on sallittua vain järjestäjien osoittamilla pysäköintipaikoilla. Ei parkkimaksua. Parkkialue sijaitsee kilpailukeskuksessa tai sen välittömässä läheisyydessä.

5. Maasto

Lentokentän maasto on lapsille turvallinen ja mukava suunnistusalue, joka sisältää paljon selkeitä ja johdattelevia maastokohteita. Maasto on pääosin kangasmaastoa, jossa kulkukelpoisuus on hyvä. Maastossa on paljon rasteja, joten muista tarkistaa koodi! Kilpailumaastossa sijaitsee raunio, joka on osin merkitty maastoon kielletyn alueen nauhalla loukkaantumisriskin takia. Rauniota ei ole merkitty karttaan kielletyksi alueeksi.

Maastossa on juoksukameramies. Tapahtumassa otetaan myös valokuvia. Kuvia ja videoita voidaan julkaista Hyvinkään Rastin medioissa.

6. Sarjat, ratapituudet, kartta ja rastimääritteet

Sarja

Pituus

Mittakaava

Kartan koko

Kulta H/D14

3,4 km

1:7500

A4

Hopea H/D12

2,0 km

1:7500

A4

Hopea H/D12TR

1,8 km

1:7500

A4

Pronssi H/D10

1,7 km

1:7500

A4

Pronssi H/D10RR

2,9/1,9 km

1:7500

A4

Pronssi H/D8RR

2,9/1,9 km

1:7500

A4

Karttaa on päivitetty 2024. Kartat (tuloste) ovat muovikoteloissa.

Käyräväli on kaikilla sarjoilla 5 m.

Rastimääritteet on painettu karttaan lukuun ottamatta rastireittisarjoja.

Rasti- ja tukireitin kartassa näkyvä reittiviiva on merkitty maastoon yhtenäisellä valkoisella muovinauhalla. Rastit kierretään numerojärjestyksessä. Rastireitillä ja H/D10-sarjoissa leimaamatta jääneestä rastista lisätään loppuaikaan 10 minuuttia.

ForFun-aktiviteetit

ForFun-aktiviteetteihin (avoimet sarjat ja rastiralli) osallistuminen ei vaadi kilpailulisenssiä eikä ennakkoilmoittautumista. Ilmoittautua voi etukäteen IRMA:ssa tai tapahtumapaikalla infossa. Radan voi kiertää yksin tai yhdessä, tuloksia ei julkaista, mutta halutessaan saa tulosteen omasta ajasta.

Avoimet sarjat:
RR Avoin, TR Avoin, 10 Avoin, 12 Avoin, 14 Avoin.
Mahdollista suunnistaa iästä riippumatta mikä rahansa kilparata vapailla lähtöajoilla. Radan voi kiertää yksin tai yhdessä toisen kanssa. Osallistuminen ei vaadi kilpailulisenssiä. Ei cup-pisteytystä. Halutessaan voi ottaa Emit-ajanotolla ajan, mutta ilman aikaakin voi osallistua.

Rastiralli:
Toiminnallinen tehtävärata perheen pienimmille kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä. Ei ilmoittautumista.

7. Emit

Emit-leimausjärjestelmä kaikissa sarjoissa. Emit-tarkistuslipukkeen saa lähdöstä. Kilpailija on itse vastuussa elektronisen emit-korttinsa toimivuudesta ja siitä, että käyttää ilmoittautuessa mainittua kilpailukorttia. Kilpailun järjestäjä ei tule tarkistamaan kilpailijan kilpailukortin oikeellisuutta ennen lähtöä.

8. Vuokrattavat emitit, muutokset

Kilpailukeskuksessa on infopiste, jossa kilpailijat voivat hoitaa ilmoittautumisen ForFun-sarjoihin, jälki-ilmoittautumiset kilpasarjoihin, mahdolliset ilmoittautumisen epäselvyydet, emit-korttien numeroiden muutokset sekä emit-korttien vuokrauksen. Toimimattomien emit-korttien tilalle on saatavissa rajoitetusti vuokrakortteja hintaan 4 €/kortti. Emit-kortin numeromuutokset tai muut kilpailijasta johtuvat muutokset on ilmoitettava infoon ennen lähtöhetkeä, hinta 4 €. Kadotetusta vuokrakortista peritään 80 €.

9. Lähtö

Lähtö on avoinna klo 16.45–19. Kaikki ennen klo 19 lähtöön saapuneet pääsevät maastoon. Opastukset lähtöön lähtevät tapahtumakeskuksesta. Kilpailussa ei käytetä kilpailunumeroita. Lähdössä on käytössä vapaat lähtöajat. Ruuhkan välttämiseksi lähtöaikaikkunat on asetettu seuroittain seuraavasti:

Hyvinkään Rasti

16.45–17.10

Riihimäen Suunnistajat

17.05–17.15

Järvenpään Palo

17.10–17.15

Rajamäen Rykmentti

17.10–17.20

SK Uusi

17.10–17.20

Mäntsälän Urheilijat

17.15–17.20

Hiidenkiertäjät

17.15–17.20

Rasti-Vihti

17.20–17.25

Pihkaniskat

17.20–17.35

Espoon Akilles

17.30–17.40

Espoon Suunta

17.40–18.10

OK Trian

18.10–18.15

Porvoon Urheilijat

18.10–18.15

OK 77

18.15–18.20

Rasti-Jyry

18.20–18.25

HyRan Hippo-suunnistuskoulu

18.25–18.40

Rastihaukat

18.35–18.40

Helsingin Suunnistajat

18.35–18.50

Lynx

18.50–19.00

Noudata seuran lähtöikkunaa, jos mahdollista. Jos kuitenkin aika on haastava, voit jonottaa lähtöön itsellesi sopivassa välissä.

D14- ja H14-sarjojen lähtöväli on kaksi minuuttia ja muiden sarjojen lähtöväli on yksi minuutti. Lähtöväli tarkoittaa samalle radalle lähtevien suunnistajien välistä aikaa. Järjestäjät ohjeistavat kaikkia lähtemään oikeaan aikaan.

HUOM! Tapahtumaan on ilmoittautunut huikea määrä rastireittiläisiä, joten RR-lähtö saattaa ajoittain ruuhkautua.

10. Rastit

Rastileimasimet on kiinnitetty rastipukkeihin. Rastireitin rastilipuissa on koodit RR1, RR2, RR3 jne. Muiden sarjojen rasteilla rastileimasimiin on merkitty karttaan painettujen rastimääritteiden mukainen rastin oma numerotunnus (rastin koodi).

Kaikilla sarjoilla on yhteinen viimeinen rasti. Rastilla on kaksi rastilippua, normaali ja RR7-tunnuksella merkattu. Rastilla on rastipukkeihin kiinnitettyinä sekä rastireitin leimasin (koodi RR7) että muiden ratojen leimasin (koodi 55). Rastilla voi leimata kummalla tahansa leimasimella.

11. Lähtöpaikka

Tapahtumassa on kaksi lähtöpaikkaa: lähtö1 (H/D14 ja avoin 14) ja lähtö2 (muut sarjat). Reitit lähtöpaikalle on viitoitettu. Viitoitusta on noudatettava. Matkaa kilpailukeskuksesta lähtöön 1 on 1,5 km ja lähtöön 2 on 600 m.

Toiminta lähdössä:

 • Viisi (5) minuuttia ennen lähtöhetkeä
  Kilpailija opastetaan lähtöalueelle, jossa voi tutustua kilpailukarttaan. Kartat ovat vaakatasossa ja valmiiksi suunnattuna. Sarjoissa 10 suora, RR ja TR rata on näkyvissä. Muilla sarjoilla karttaan on merkitty K-piste eli lähtökolmio.
 • Neljä (4) minuuttia ennen lähtöhetkeä
  Odotus
 • Kolme (3) minuuttia ennen lähtöhetkeä
  Odotus
 • Kaksi (2) minuuttia ennen lähtöheteä
  10 suora- ja RR-sarjalaiset saavat kartan ja opastuksen. TR-sarjalaiset saavat kartan, jossa on rata. Muilla sarjoilla on nähtävillä kartta, johon on merkitty K-piste.
 • Yksi (1) minuutti
  10 suora-, RR- ja TR-sarjalaiset tutustuvat itsenäisesti omaan rataansa. H/D12- ja H/D14-sarjojen suunnistajat saavat kartan ja voivat tutustua rataansa.
 • Lähtöhetki
  Kilpailijat lähtevät matkaan emit-kortin nollauksesta K-pisteestä eli lähtöpaikka on sama kuin lähtökolmio kartalla. K-piste on merkitty maastoon K-tunnuksella ja rastilipulla.

12. Viimeinen rasti, maali ja maalileimaus

Kaikilla sarjoilla on yhteinen viimeinen rasti. Viimeisellä rastilla on kaksi erillistä pukkia, joista toinen on RR-sarjan rasti. Kilpailija voi leimata kummalla tahansa viimeisellä rastilla. Viimeiseltä rastilta siirrytään viitoitusta pitkin maalileimaukseen, johon kilpailijan suoritusaika päättyy. Maalileimauksesta jatketaan suoraan leimantarkistukseen.

Mahdolliset epäselvyydet leimoissa selvitetään maalin yhteydessä olevassa virheselvityksessä. Myös keskeyttäneiden on ehdottomasti kuljettava maalin kautta. Maali suljetaan klo 20.30.

Lainatut emit-kortit kerätään pois leimantarkastuksessa. Hukatusta emitistä peritään 80 €. Kartan saa pitää suorituksen jälkeen. Muistakaa reilun pelin säännöt: älä näytä ratoja muille suunnistajille ennen suoritusta.

13. Keskeyttäneet

Myös keskeyttäneiden on ilmoittauduttava maalissa, jotta tiedetään, ketkä ovat tulleet pois reitiltään.

14. Tulokset ja cup-pisteet

Osakilpailun tulokset löytyvät kilpailun aikana ja jälkeen Hyvinkään Rastin tapahtumasivuilta.

Cup-pisteet:

 • Alueella keväästä syksyyn käytäviä cup-osakilpailuja on 5 kpl, ja loppupisteet lasketaan 4 parhaan kilpailun osalta.
 • Pisteitä saa kunkin sarjan 10 parasta siten, että voittaja saa 10 pistettä, seuraava 9 jne. Kaikki osallistujat saavat vähintään yhden pisteen.
 • Hopea- ja pronssisarjoissa kilpaillaan sekä TR-/RR- että suorilla radoilla. TR-/RR- ja suoran radan sarjoissa jaetaan kummassakin pisteet yleisten ohjeiden mukaisesti. Cupyhteispisteet näissä sarjoissa yhdistetään, jolloin suunnistaja voi osakilpailuiden välillä juosta valinnan mukaan siimariin tukeutuvalla radalla tai suoralla radalla.

Kompassi-cupin pistejärjestelmä

15. WC, pukeutuminen ja pesu

Tapahtumassa ei ole WC-, pukeutumis- tai pesutiloja.

16. Kahvio

Kilpailukeskuksessa on pieni kahvio, josta saa mm. kahvia, virvokkeita ja pientä purtavaa. Maksutavat käteinen ja MobilePay. Paikalla on myös partiolaisten metrilakumyynti, jossa maksutapana käteinen, MobilePay ja kortti.

17. Ensiapu

Kilpailukeskuksessa sijaitsee ensiapupiste infon yhteydessä.

18. Palkinnot

Kaikki saavat osallistumispalkinnon maalissa. Kompassi-tapahtumakauden lopuksi viimeisessä tapahtumassa kaikki kauden aikana vähintään yhteen tapahtumaan osallistuneet palkitaan Kompassi-mitalein.

Comments are closed.