Aloita suunnistus

Aloita suunnistus

Suunnistus on kaikenikäisille sopiva liikuntamuoto. Lajia voi harrastaa omalla tasolla yksin tai porukassa, ja se tarjoaa luonnossa liikkumista ja haastetta aivoille. Suunnistuksen voi aloittaa omatoimisesti, mutta myös ohjattuja harrastusmahdollisuuksia on tarjolla.

Ohjattu toiminta

Hyvinkään Rastin toiminnassa on alkajillekin sopivia ryhmiä. Osaan niistä on mahdollista liittyä milloin tahansa, osa järjestetään kurssimuotoisesti vuosittain.

Perheryhmä

Alle kouluikäisten kannattaa aloittaa harrastus perheryhmässä, jossa opetellaan suunnistuksen perustaitoja. Osallistujilla pitää olla mukana oma huoltaja. Toiminta on ympärivuotista: kesäkaudella suunnistetaan, talvikaudella liikutaan sisätiloissa. Mukaan pääsee ympäri vuoden.

Hippo-suunnistuskoulu

Kouluikäiset lapset voivat aloittaa harrastuksen Hippo-suunnistuskoulusta, joka on lajin aloitteleville suunnattu kurssityyppinen ryhmä. Suunnistuskoulu järjestetään vuosittain keväällä, ja sen jälkeen on mahdollista jatkaa jatkoryhmissä. Alakouluikäiset lapset voivat aloittaa myös junnuryhmästä, mutta suunnistuskoulu sopii alkajille paremmin, sillä junnuryhmässä on alkajien lisäksi myös pitkään suunnistaneita, suunnistuskoulu on nimenomaan aloittajille tarkoitettu.

Aikuisten suunnistuskoulu

Aikuisten suunnistuskoulu on nuorille ja aikuisille suunnattu suunnistuskurssi, joka järjestetään vuosittain. Se sopii yhtä lailla täysin vasta-alkajille kuin jo perusteet osaaville. Kevään ja kesän aikana opetellaan muun muassa karttamerkkejä, kompassin käyttämistä ja reitinvalintojen tekemistä.

Omatoiminen suunnistaminen

Suunnistaminen on mahdollista myös omatoimisesti. Periaatteessa tarvitaan vain kartta, johon voi piirtää radan vaikka itse: jokamiehenoikeukset mahdollistavat itsenäisen metsässä liikkumisen. Karttoja on ladattavissa myös HyRan nettisivuilla. On kuitenkin myös omatoimisia suunnistusmahdollisuuksia niin, että metsässä on rasteja tai muita rakenteita.

Iltarastit

Iltarastit ovat kuntosuunnistustapahtumia, joihin kuka tahansa saa osallistua yleensä 5–10 euron tapahtumakohtaista maksua vastaan.

HyRa järjestää vuodessa noin 30 talvirasti- tai iltarastitapahtumaa. Seuran jäsenet saavat osallistua maksutta, muille on osallistumismaksu. Iltarastisivulla on tapahtumien ohjelma.

Myös monet muut seurat järjestävät säännöllisiä iltarasteja tai vastaavia tai epäsäännöllisempiä kuntoilutapahtumia. Yleensä lisätietoja löytää kunkin seuran nettisivuilta. Suunnistusliiton ylläpitämään Rastilippu-järjestelmään on koottu kuntosuunnistustapahtumia ympäri Suomen, mutta listaus ei ole täydellinen erityisesti muiden kuin sarjatyyppisten tapahtumien kohdalla.

Kiintorastit

Kiintorastit ovat suunnistusrastistoja, jotka ovat maastossa pitkään tai pysyvästi. Niitä voi käydä suunnistamassa omatoimisesti milloin vain. Osa kiintorastikartoista on maksullisia, osalle kartan saa maksutta.

Hyvinkäällä on muutama kiintorastisto. Niiden suunnistaminen on maksutonta, ja kartan voi tulostaa itse HyRan sivuilta.

Kiintorasteja on muuallakin ympäri Suomea. Niitä kannattaa etsiä kuntien tai suunnistusseurojen verkkosivuilta – kaikki Suomen kiintorastit kokoavia listauksia ei ole.

MOBO-suunnistus

MOBO-radat ovat mobiililaitteille soveltuva versio kiintorasteista. Periaate on sama: maastossa on pitkään tai pysyvästi rasteja, joita voi suunnistaa vapaasti. Osalle MOBO-radoista on saatavilla paperikartta, mutta kaikki löytyvät MOBO-sovelluksesta.

Tutustu tarkemmin MOBO-suunnistukseen. Lataamalla sovelluksen saat maksutta pääsyn kaikkiin MOBO-ratoihin.

Suunnistustaito

Suunnistaminen on hyvä tapa opetella suunnistamaan. Perustaitoja voi kuitenkin opiskella etukäteen, ja erityisesti karttamerkkeihin kannattaa tutustua. Suunnistusliiton ylläpitämää suunnistus.fi-sivustoa voi käyttää perustaitojen opettelemisen tukena.

Kilpailuihin osallistuminen

Suunnistus tarjoaa monipuoliset harrastamismahdollisuudet, ja aktiivinen harrastaminen on mahdollista kilpailematta. Toisaalta kilpaileminenkin on helppoa ja tarjoaa monen harrastukseen mielekästä sisältöä.

Suunnistusliitto hallinnoi virallista kilpailujärjestelmää. Liiton alaisiin kilpailuihin osallistuminen edellyttää usein suunnistusseuran jäsenyyttä sekä lisenssin hankkimista. Tähän on joitakin poikkeuksia (esimerkiksi aluemestaruuskilpailuihin sekä Venlojen ja Jukolan viesteihin voi osallistua ilman lisenssiä). Lisenssin voi hankkia Suunnistusliiton ohjeiden mukaisesti, ja se on voimassa hankintahetkestä kalenterivuoden loppuun asti.

Suunnistusliiton alaisten kilpailuiden lisäksi on myös muita, lähinnä liikuntayritysten järjestämiä kilpailuita. Niihin osallistuminen ei edellytä lisenssiä eikä jäsenyyttä suunnistusseurassa. Vaikka kyse on muodollisesti kilpailuista, usein tapahtumat ovat pikemminkin iltarastitasosta pykälän kilpailullisempaan suuntaan vietyjä kuntoilutapahtumia.

Kilpailuita voi etsiä IRMA-järjestelmästä. Irmassa oleva listaus sisältää kaikki Suunnistusliiton alaiset kilpailut ja joitakin liiton ulkopuolisia kilpailuita. Tarkempia tietoja kustakin kilpailusta löytyy yleensä kilpailun järjestäjän ylläpitämiltä kilpailusivuilta, joihin saattaa olla linkki kilpailun tiedoissa Irmassa. Monista kilpailuista muita tietoja kuin ajankohta julkaistaan vasta pari kuukautta ennen tapahtumaa.

Kuntosuunnistustapahtumista kilpailuihin siirtyminen voi kuulostaa suurelta hyppäykseltä, mutta todellisuudessa kilpailut ovat kaikkea muuta kuin ryppyotsaisia tapahtumia, ja niihin osallistuu monentasoisia suunnistajia, joista suuri osa kilpailee lähinnä itseään vastaan. Tapahtumien välillä on tietenkin eroja, ja esimerkiksi SM-kilpailut ovat kilpailuiden totisemmasta päästä. Kilpailut ovatkin hyviä harjoituksia itsessään. Niiden etuna kuntosuunnistustapahtumiin nähden on myös laatu: kuntosuunnistuksissa käytetään usein muitakin kuin tuoreimpia karttoja, mutta kilpailuihin kartat on lähes poikkeuksetta juuri ajantasaistettu, mahdollisimman hyvien ratojen suunnittelemiseen käytetään runsaasti aikaa ja maastoistakin valitaan yleensä parhaat päältä. Lähde siis rohkeasti kokeilemaan kilpailemista! Mikäli hyppy tuntuu liian suurelta, monien kilpailuiden yhteydessä järjestetään kuntosuunnistusta, mikä tarjoaa mahdollisuuden tutustua kilpailuihin osallistumatta kilpasarjoihin.

Tarvittavat varusteet

Suunnistaakseen ei tarvitse hankkia varusteita, vaan ulkoiluun kelpaava vaatetus riittää. Jos suunnistamisesta tulee säännöllinen harrastus, kannattaa kuitenkin harkita sopivien kenkien ostamista. Suunnistajat käyttävät kilpailuissa tyypillisesti nastallisia kenkiä, jollaisia voi ostaa monista urheilualan kaupoista. (Kaupunkialueella tapahtuvissa sprinttikilpailuissa käytetään usein nastattomia kenkiä.) Nastat eivät ole välttämätön, vaan nappulakengilläkin ja jopa lenkkareilla voi pärjätä. Metsässä on kuitenkin monesti liukasta, joten ainakin jos eteneminen on kävelyvauhtia nopeampaa, kannattaa harkita kenkäostoksia.

Myös kompassin ostaminen voi olla järkevää. Se ei ole välttämätön väline etenkään kaupunkialueella suunnistaessa, mutta se helpottaa suunnistusta ja antaa turvaa. Joissakin tapahtumissa kompasseja voi lainata, mutta tämä on tapahtumakohtaista. Tavallisista tavarataloista löytyvät kompassit ovat käyttökelpoisia, joskin ne saattavat tuntua epävakailta, joten varta vasten suunnistukseen suunnitellut kompassit saattavat olla parempi valinta. Kompasseja on kahdenlaisia, levy- sekä peukalokompasseja, ja molemmat ajavat asian. Esimerkiksi lainakompasseja kokeilemalla voi selvittää, millainen kompassi tuntuu parhaalta.

Suomessa ja joissakin muissakin maissa on käytössä Emit-ajanottojärjestelmä. Suunnistaja tarvitsee sen käyttämiseen emit-kortin, joita on myynnissä suunnistukseen erikoistuneissa liikkeissä. Ajanotto ei ole välttämätöntä muualla kuin kilpailuissa, ja kuntosuunnistustapahtumissa ja monissa kilpailuissakin on tyypillisesti mahdollista lainata emit-korttia muutaman euron hintaan. Emit-kortin hankkiminen ei siis välttämättä ole tarpeen harrastusta aloittaessa, ja monet hankkivatkin emit-kortin aloittaessaan kilpailemisen. Jos ei halua ottaa aikaa, emit-kortti on tarpeeton – kuntoilutasolla on yleensä mahdollista osallistua ilman ajanottoa.

Comments are closed.